Velike količine kiše u posljednjih mjesec i pol dana, katastrofalno su uticale na poljoprivredne usjeve, kazao je u emisiji „Danas“ Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH. Kao poseban problem ističe i bolesti na svim poljoprivrednim kulturama, zbog velike količine vlage.

– Poljoprivredni proizvođači pretrpjeli su i ove godine velike štete. Poljoprivredna proizvodnja ima jako puno faktora koji utiču na razvoj same poljoprivrede, a jedan od njih na koje ne mogu ni vlast ni donosioci odluka uticati jesu prirodne katastrofe, vremenski uslovi. Ovakvo vrijeme koje smo imali je jednostavno stres za biljnu proizvodnju, plasteničku proizvodnju i općenito sve vrste proizvodnje. Malinarstvo koje je sada aktuelno je isto tako velike štete pretrpjelo, velika je vlaga u zemlji i to sve utiče na sam plod, jer zbog te vlage šećer ne može doći u plod, zatim se pojavljuje i plijesan na malinama i jednostavno ona nije ni sazrela a već truhne jer nema vremenskih uslova da opstane. Malina se iz tog razloga ne može ni zamrznuti u hladnjačama jer ima preko 80% vlage u sebi. Poljoprivredna proizvodnja stagnira i trebamo se svi zajedno udružiti kako bismo je ponovo pokrenuli i oživjeli, kazao je Herceg.

Herceg je u emisiji najavio i tradicionalnu manifestaciju Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline 2018” u Novom Travniku, koji počinje u petak.

– Zaista proizvođačima malina treba pomoći što mi i činimo kroz ovaj sajam koji organizujemo. Ove godine imamo preko 50 izlagača. Ono što je novina na neki način jeste što ćemo ove godine predstaviti jedan turistički potencijal općine Novi Travnik, a to su stećci Maculje koji su sada na listi UNESCO spomenika BiH. Tu će biti zaista jedan bogat program i pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže, ističe Herceg.

Izvor: alfa.avaz.ba