Izvoz i proizvodnja organskih proizvoda u BiH, bez obzira na velike površine obradivog zemljišta i kvalitet vode, zbog nedovoljnih ulaganja i podrške ova grana poljoprivrede ne može zaživjeti intenzitetom kojim bi trebala. Posebna prednost za razvoj organske proizvodnje je veliki prirodni potencijal BIH. 

Iz tog razloga, 07. marta će biti organizovana Konferencija „Investicije u razvoj organskih proizvoda za međunarodno tržište“. Koncept i strategija  je organizovanje Međunarodnog udruženja kompanija i institucija radi zajedničkog nastupa na međunarodnom tržištu, kazao je u emisiji “Danas” predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača “Organsko” Federacije BiH Sejad Herceg.

-Možemo reći da poljoprivredna proizvodnja rapidno opada, proizvođači su u rasulu. U BiH taj sektor sve vrijeme opada, oranice se smanjuju, gase se gazdinstva.  Proizvođačima najveće probleme zadaju vremenske nepogode i neredovna isplata poticaja, kazao je Herceg.

Tržište predstavlja jedan od najvažnijih segmenata čitavog poslovnog sistema. Tržište se mora u potpunosti zadovoljiti sa kvalitetom, kvantitetom i kontinuitetom asortimana svih naših proizvoda, kazao je Herceg i  dodao da se kroz zajedničku  saradnju  mogu  umanjiti i troškovi proizvodnje.

-Osnovni fokus je na sopstvenoj primarnoj proizvodnji, sopstvenoj preradi i izvozu gotovih proizvoda na međunarodna tržišta, zatim međunarodna trgovina hranom, zdrava hrana, organska hrana i robama široke potrošnje kao što su vino, šećer, ulje, kakao, dječija hrana, pojasnio je Herceg.

 

Izvor: www.alfa.avaz.ba