U Travnik su danas stigli brojni proizvođači različitih organskih proizvoda iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi učestvovali na 12. po redu „Sajmu zdravlja mladih kroz organsku proizvodnju -Travnik 2018“.

Primarni cilj i ovogodišnjeg sajma jeste okupiti što više proizvođače organskih proizvoda, te promovisati zdravu hranu, koja uveliko poboljšava zdravlje mladih naraštaja, jer samo zdrav okoliš pozitivno utiče na zdrav mladi naraštaj.

Ovogodišnja sajamska manifestacija okupila je ukupno 26 proizvođača iz BiH, a Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH “Organsko FBiH“, za portal Novum.ba je kazao da organska poljoprivredna proizvodnja konačno ima jednu uzlaznu putanju iz razloga što je prisutna velika potražnja za organskim proizvodima kako na svjetskom nivou tako i na državnom nivou.

„U BiH već smo prepoznati od naših građana. Zakon za organsku proizvodnju je donesen na području FBiH, a podzakonski akti su u fazi implementacije i mi se nadamo da će donosioci odluka shvatiti da mi proizvodimo hranu koja ima standard svoje proizvodnje i da je ona potrebno da se potiče i održava“, zaključio je na kraju Herceg.

Posjetiteljima i učesnicima se na platou Centralnog trga u Travniku obratila također i prim. dr. Amira Skaka, idejni tvorac „Sajma zdravlja Travnik “, koja je naglasila da je njena prvobitna ideja ovog projekta bila da se promoviše zdrava hrana kako bi djeca kvalitetnije odrastala.

“ Moja želja je bila da se popravi način ishrane kod djece, te da se djeca usmjere ka sportskim aktivnostima i prema svemu onome što nije porok u društvu, nego je kvalitetno za odrastanje. Danas sam posbeno sretna, jer je ovaj projekat rezultirao pozitivnim ishodom, jer posmatrajući i prateći statističke podatke sve više djece se sada bavi sportom i koriste pravu i organsku hranu koja nema toksično djelovanje na organizam,“ kazala je Skaka, te dodala da se nakon 11 godina također povećao i broj certificiranih proizvođača organske hrane.

Današnju sajamsku manifestaciju otvorenom je proglasio načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, naglasivši da je ovo izuzetna prilika za afirmaciju kvalitetnih domaćih proizvoda i proizvodnje i očuvanje zdravlja ne samo našeg već i generacija koje dolaze, te dodao da danas svim proizvođačima predstoji velika borba da zdravo proizvedu hranu, ali i da im se taj proizvod prizna na tržištu.

Ovom prilikom dodjeljena su priznanja i zahvalnice najzaslužnijim za razvoj i unapređenje organske proizvodnje, a današnju manifestaciju kao i prethodnih godina, svojim prisustvom uveličali su i polaznici travničkog Obdaništa, te svojoj omiljenoj doktorici poklonili simboličnu zahvalnicu u znak pažnje.

Izvor: Novum.ba, Kanal 6 HD