– Ukupan izvoz organskih poljoprivrednih proizvoda iz BiH se povećava iz godine u godinu i velika je potražnja za njima na globalnom tržištu, tako da BiH ima dobre šanse da iskoristi svoje potencijale u ovom sektoru, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu, a pod nazivom “Investicije u razvoj organskih proizvoda za međunarodno tržište”. Konferenciju su u saradnji sa federalnom Privrednom komorom, organizovali Savez udruženja organskih proizvođača FBiH – Organsko FBiH i Biopharm International Consortium.

Sarajevo, 11. marta – Konferencija predstavlja dio aktivnosti Saveza Organsko FBiH na širenju i razvoju organske poljoprivredne proizvodnje u našoj i zemljama regiona. Biopharm internacionalni konzorcij, kao partner uspješni je izvoznik organskih proizvoda u Azerbejdžan, Ujedinjene Arapske Emirate, Tursku i ostale zemlje zainteresirane za biljne preparate. Ovaj konzorcij jedan je od investitora koji će sa 300 hiljada maraka u trogodišnjem, odnosno petogodišnjem planu, doprinijeti razvoju ove proizvodnje. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici USK-a, a jedan od učesnika je i obrt TIM MED iz Bosanske Krupe, kojoj se pruža mogućnost da kao certificirani proizvođač plasira svoje proizvode u vidu sirupa i kozmetičkih preparata.

Dogovoreno je da Biopharm radi na razvoju, širenju, promociji i investiranju u organsku poljoprivredu u cijeloj BiH, te da putem određene banke organskim proizvođačima omogući kreditna sredstva za investiranje po vrlo povoljnim kamatnim stopama.

Potražnja za organskim proizvodima trenutno je velika, a sama podrška ovoj oblasti vidljiva je i kroz donošenje zakonskih okvira na entitetskim nivoima. Tačan broj organskih proizvođača u BiH još uvijek je nepoznat, jer još uvijek ne postoji njihov registar, što je takođe jedan od narednih zadataka nadležnih organizacija i institucija. Pretpostavlja se da u cijelom regionu djeluje 10000 proizvođača, zbog čega su konferenciju pratili i predstavnici Evropske poduzetničke mreže koji našima ali i kolegama iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije žele približiti izvore financiranja programa Evropske unije.

Zaključeno je da organska proizvodnja i proizvodi visokog kvaliteta mogu biti brend ovog područja i cijele regije. 

 

Izvor: www.rtvusk.ba