Trg djece Sarajeva

Na Međunarodnom sajmu i kongresu organske proizvodnje i eko turizma, od 13. do 17. ožujka u Sarajevu, bit će predstavljeni organski proizvođači i upućena poruka vlastima da je BiH jedina zemlja u okruženju koja nema zakon o organskoj proizvodnji, kazao je Feni predsjednik Saveza udruženja asocijacija organskih proizvođača FBiH (Organsko FBiH) Sejad Herceg.

Na ovom prvom međunarodnom sajmu, te kongresu pod nazivom ‘Organic Sarajevo 2012’, koje organizira Savez Organsko FBiH, predstavit će se više od 70 organskih proizvođača iz 15 zemalja zapadnog Balkana, a do sada su svoj dolazak potvrdili proizvođači iz devet država.

“To su proizvođači iz Švedske, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Turske i oni će prezentirati zakonsku legislativu iz oblasti organske proizvodne u svojim zemljama, te govoriti o trenutnom stanju u tom segmenti”, rekao je Herceg i izrazio uvjerenje da će sajam u Sarajevu postati tradicija.

Sajam će se, kako je dodao, održavati na Trgu djece Sarajeva, dok će kongres biti upriličen u blizini, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH. Jedan od važnih segmenata kongresa je 1. radni sastanak SWG Expert Advisory Group za organsku proizvodnju u jugoistočnoj Europi, kao i razgovori o potpunom zaživljavanju balkanske mreže organskih proizvođača.

“Ova mreža je formirana, ali je još uvijek neformalna i tijekom kongresa cilj nam je da u nju uključimo sva udruženja organskih proizvođača iz jugoistočne Europe, te razvijamo suradnju kao i da certifikati međusobno budu važeći u našim zemljama”, rekao je Herceg.

Uz bogat kulturni program, na manifestaciji će biti upriličena degustacija organske hrane, autohtonih proizvoda i izloženi suveniri s prostora BiH i zapadnog Balkana. Pokrovitelji sajma i kongresa su Vanjskotrgovinska komora BiH, federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te okoliša i turizma, Vlada Kantona Sarajevo i Općina Centar Sarajevo.

 

INFORMACIJE: FENA@

________________________________________________________________________