Osmi Regionalni sajam poljoprivrede i eko-turizma “Zlatna jesen Bugojno” održan je danas u Bugojnu, u organizaciji općine Bugojno i Asocijacije organskih proizvođača Srednjobosanskog kantona.

Svoje poljoprivredne proizvode i rukotvorine izložilo je oko 30-ak proizvođača s prostora cijele BiH, a veliki broj njih došao je iz gradova gornjovrbaske regije.

Predsjednik Saveza Sejad Herceg kazao je Feni kako je poruka ovogodišnjeg sajma da proizvođači moraju voditi računa o kvaliteti hrane koju proizvode, ali i da je nužna snažnija potpora države poljoprivredi i jačanju ruralnog razvoja.

– Donosioci odluka moraju imati u vidu da poljoprivrednici proizvode hranu i da razvoj poljoprivrede moraju podržati i institucionalno rješavati. Nebrigu države vidimo iz dana u dan jer broj poljoprivrednika rapidno opada – kazao je Herceg.

Upozorio je kako zemlje regije ulažu znatno više u poljoprivredu te da bh. proizvođači ne mogu biti konkurenti.

– Imaju deset puta više poticajnih mjera nego BiH i kako da mi, uz neredovne poticaje, budemo konkurentni, a granice su otvorene – ističe Herceg, dodavši da kao jednu od mjera, očekuje formiranje razvojno-resursnog centra u SBŽ-u za potporu poljoprivrednicima.

Ovom prilikom, “Zlatna korpa organskih proizvoda” uručena je Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a priznanje je preuzeo savjetnik ministarstva Husnija Kudić.

Zahvalnice za najbolju prezentaciju, najposjećenije i najljepše štandove uručene su Gurbeti Nihadu, Hatidži Ćatić, Burak Safeti i Amri Čehaja, te Udruženju “Burma” i Udruženju “ASR” iz Bugojna.

 

 

 

 

Izvor: www.bug.ba