Danas je na imanju Halilović na Nišićima organizovana 1. Međunarodna manifestacija organskih proizvođača, u okviru koje je upriličena izložba i degustacija organskih proizvoda, organski grah, janjetina, sokovi, džemovi, med.

  • Organsko FBIH, Kantonalna Asocijacija KS i naš domaćin Halilović danas stvaramo priliku za međunarodno druženje organskih proizvođača na jedan organski način „Putevima zdravlja na organski način“. Zamisao ove manifestacije jeste da se organski poljoprivredni proizvođači predstave našim donosiocima odluka, građanima i da se predstave svim onima koji daju doprinos u razvoju organske poljoprivredne proizvodnje. Naš cilj jeste da se građani upoznaju na ruralnim područjima, kako to i na koji način organski proizvođači treba da rade i kako da dobiju certifikat za organsku poljoprivrednu proizvodnju. Imali smo i dodjelu priznanja ispred firme Halilović, koja u ovoj godini bilježi 36. godina svog postojanja. Ova manifestacija je planirana da se održava širom BiH kako bi se poljoprivredni proizvođači upoznali, da razmjenjuju iskustva i naravno da se vide potencijali koji su u BiH prisutni. Ovdje danas sa nama izlažu proizvođači organske proizvodnje „Herceg“ iz Novog Travnika, „Tim-Med“ Bosanska Kruoa, „Bašta“ Visoko, „Halilović“ Ilijaš, sa nama je takođe Marušić iz Kaknja koji radi plasteničku proizvodnju, kao i mogi drugi koji žele da predstave svoje proizvode, kazao je Herceg.

Uz bogat kulturno-umjetnički program dodijeljena su 23 priznanja najzaslužnijim osobama i institucijama za podršku poljoprivrednom sektoru, kao i već tradicionalna dodjela „ZLATNA KORPA ORGANSKIH PROIZVODA“ najzaslužnijima.

Izvor: www.radioilijas.ba