Proizvođači iz Srbije i BiH udružili snage i od sirovina iz svoje proizvodnje planiraju da prave proizvode jedinstvene na regionalnom tržištu.

Sporazum o saradnji tri organska proizvođača, dvoje iz Bosne i Hercegovine i jednog iz Srbije potpisan je u okviru 12. Foruma o organskoj proizvodnji koji je održan u Selenči u Centru za organsku proizvodnju. Cilj je uspostavljanje saradnje i izrada proizvoda od sopstvenih sirovina. Riječ je, u prvom redu, o ljekovitim i kozmetičkim preparatima čiji su osnovni sastojci, med, pčelinji proizvodi i ljekovito bilje.

– Želimo da naša gazdinstva udruže snage, proizvodnju i znanje i zajednički stvore brendove koji će se prodavati na tržištu obje države. Moja porodica se bavi pčelarstvom, imamo oko 80 košnica i mi ćemo sa svoje strane ponuditi med, propolis, polen i pčelinji otrov – rekao je Jozef Gašparovski iz Selenče, potpisnik sporazuma sa srpske strane.

U ovu saradnju uključena je i porodica Herceg koja se bavi proizvodnjom ljekovitog bilja i izradom ljekovitih i kozmetičkih preparata po sopstvenim recepturama.

– U BiH imamo velike površine pod kvalitetnim ljekovitim biljem i proizvodimo eterična ulja, a za početak saradnje planirali smo da koristeći našu proizvodnju i pčelinje proizvode napravimo jednu paletu kozmetičkih proizvoda za njegu lica, isključivo od organskih sirovina. Riječ je o desetak proizvoda koji će se uskoro naći u prodaji u specijalizovanim prodavnicama – objašnjava Sejad Herceg, vlasnik “Organske proizvodnje Herceg“ i predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine.

Rezultat saradnje biće jedinstveni proizvodi koji će predstavljati novinu na tržištu regiona, predviđa Mejra Halilović iz DOO „Halilović“. Ova firma je ujedno najveći proizvođač ljekovitog bilja na teritoriji BiH jer ga gaje na više od 150 hektara.

– Želim da ljudima u regionu ponudimo nešto novo, korisno i zdravo, kaže Mejra Halilović i napominje da je jedan od ciljeva ove saradnje da se mladi ljudi podstaknu i uključe u organsku proizvodnju, kao i da su potpisnici ovog sporazuma spremni da im u tome pomognu.

Izvor: Agrosmart.net