Predsjednik Saveza “Organsko FBiH” Sejad Herceg izjavio je za Fenu da su organski proizvođači, kao i ostali poljoprivrednici, u ovoj godini su pretrpili velike štete zbog najveće suše u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko desetljeća. Precizirao je kako su svi poljoprivredni proizvođači imali više od 60 posto štete u proizvodnji, te kako nije bilo pošteđeno ni stočarstvo.

“U više navrata smo napominjali da vremenske nepogode najviše sputavaju poljoprivrednu proizvodnju, bilo da su u pitanju poplave, snijeg, mrazevi ili suše kao u ovoj godini. Ipak, neadekvatna institucionalna rješenja dodatno otežava posao poljoprivrednicima”, istaknuo je Herceg.

Dodao je da je bez sustavnog pristupa rješavanju problema u poljoprivredi teško očekivati poboljšanje u tom sektoru. Herceg je uputio apel vlastima na državnoj i lokalnoj razini da podrže razvoj poljoprivrede formiranjem razvojno-resursnih centara koji bi aplicirali za sredstva različitih međunarodnih organizacija i fondova. Podsjetio je kako trenutno bh. poljoprivrednici zbog nemogućnosti da apliciraju za ta sredstva trpe značajne štete u odnosu na proizvođače iz drugih zemalja. Zbog toga, ali i zbog nedovoljnih poticaja, bh. poljoprivrednici nisu konkurentni na tržištu.

Može biti slika sljedećeg: na otvorenom
Izvor: FENA