Poljoprivredni sektor u Federaciji BiH od 2006. do 2015. godine opao je za oko tri posto, te organski proizvođači u tome vide svoju priliku. Kako nam je kazao Sejad Herceg, predsjednik udruženja Organsko FBiH, organski proizvođači žele da podignu nivo proizvodnje i dodaju vrijednost svom proizvodu, te da preuzmu primat na tržištu.

al-dahra-ekonomija-danas3

Sastanak

  • Zbog toga smo i organizovali sastanak poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti na kojem smo se složili da država treba da osnuje razvojno-resorne centre koji bi svakodnevno davali podršku organskim poljoprivrednim proizvođačima, ali i granama koje na ruralnom području razvijaju ekonomiju, da se usklade i da zajedno osnujemo novi proizvod i nova radna mjesta. Cilj je i da nam država pomogne sa tim centrima u prvoj fazi dok se oni uspostave, da da određene finansijske inpute kako bi oni mogli pripremati proizvođače i projekte, te aplicirati na donatorska sredstva. Sve to s ciljem uspostavljanja konkurentnosti našeg proizvođača u BiH, kazao je Herceg.

Veće površine

  • Na sastanku je predloženo i da se oformi jedno udruženje pri Privrednoj komori Federacije kako bi se s njima pokrenule određene aktivnosti radi uspostavljanja boljeg tržišta i pozicioniranja domaćih proizvođača iz organskog sektora.
  • Iako se broj proizvođača smanjuje, površine se povećavaju, kao i broj novih proizvoda, a sve to zbog tražnje tržišta, poručio je Herceg, koji se nada da će stanje u narednom periodu ići nabolje, a osnivanjem tog udruženja sve bi bilo lakše.

 

Izvor: www.oslobodjenje.ba