U utorak je u prostorijama Saveza udruženja organskih proizvođača FBIH upriličena posjeta predstavnika turske kompanije A&L ORGANIK ELHAMRA sa sjedištem u Istanbulu, čija je proizvodnja već 11 godina orjentisana na organsko sušeno voće.

slika

Tom prilikom, predstavnici navedene kompanije su izrazili želju za dugoročnom ugovorenom proizvodnjom i otkupom organskih certificiranih proizvoda, pri čemu je predsjednik Saveza Sejad Herceg naveo da je planirano uključiti oko 500 ljudi u navedeni projekat. Planiran je otkup sušenog voća (malina, kupina, borovnica, aronija, drijenjak…), kao i žitarica u zrnu.

Takođe, u narednom periodu je planirano podizanje novih zasada voća koji će biti pod organskim statusom, dok će organski poljoprivredni proizvođači imati zagarantovan otkup. Predstavnici turske kompanije su obišli imanje i pogone Organske proizvodnje “Herceg“, te kompanije Halilović d.o.o. iz Ilijaša, koje već dugi niz godina imaju certifikate organske proizvodnje.

Prepoznat je potencijal i kvalitet organskih proizvoda, te se nadamo da će i nadležne vlasti u narednom periodu podržati organske poljoprivredne proizvođače, da bi u konačnici imali proizvod konkurentan evropskom tržištu i iskoristili nebrojene prednosti koje organski sektor može ponuditi našoj državi.