Poseta-organskihDelegacija organskih proizvođača iz regiona u organizaciji Centra za organsku proizvodnju Selenča na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

Predstavnici ORGANSKO FBIH su u okviru projektnih aktivnosti posjetili 85. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu gdje će do 21. maja nastupiti 1.500 izlagača iz 30 zemalja i biti predstavljeni proizvodi i usluge u oblasti poljoprivrede iz 60 zemalja. 

Naši organski proizvođači su uzeli učešće u razmjeni iskustava sa predstavnicima regiona,  te predstavili stanje i potrebe organskih proizvođača u BIH.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u značajnoj mjeri doprinosi razvoju organske proizvodnje u Vojvodini i nastoji da pomogne poljoprivrednicima iz ove branše da je unaprijede  i povećaju „organske hektare“ – naglasio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladislav Krsmanović.

On je, razgovarajući  sa predstavnicima Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS), koji su zajedno sa gostima, proizvođačima organske hrane iz Bosne i Hercegovine, Moldavije, Hrvatske i Crne Gore, posjetili štand Pokrajinskog sekretarijata na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, naveo da postoji nekoliko vidova pomoći koju država daje.

Krsmanović je istakao  da Pokrajina, između ostalog, sufinansira troškove kontrole i certifikacije organske proizvodnje, što je naročito važan segment u ovoj oblasti. Takođe, uz druge mjere pomoći namijenjene organskim proizvođačima, Sekretarijat za poljoprivredu pomaže i organizovanje tradicionalnih manifestacija, s ciljem bolje promocije i podizanja kapaciteta ruralnih sredina, a pokrajinska sredstva u te svrhe kvalitetno je koristio Centar za organsku proizvodnju Selenča. Zahvaljujući toj pomoći COPS svake godine organizuje međunarodni forum organske proizvodnje, edukativni stručni skup koji okupi stotine proizvođača iz cijele Evrope, predstavnike razvojno-istraživačkih institucija, domaćih i stranih univerziteta, certifikacionih kuća…

Velika je tražnja za organskim proizvodima na globalnom tržištu, a velike su i mogućnosti da se osnaži ova privredna grana i svrsta među vodeće u našoj zemlji. Stoga uvijek nastojimo da obezbjedimo podršku proizvođačima kako bi postali konkurentni i unaprijedli tržišne pozicije, što na kraju rezultira i unepređenjem uslova za život u ruralnim sredinama i ostanku mladih u njima – naglasio je Krsmanović.

Izrazivši spremnost da zajedno sa drugim predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu učestvuje na skupovima koji će biti organizovani u Bosni i Hercegovini, istakao je značaj regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Proizvođači iz Bosne i Hercegovine, Moldavije, Hrvatske i Crne Gore borave ovih dana u posjeti COPS-u i 85.međunarodnom sajmu poljoprivrede u okviru dva velika projekta koji organizacija iz Selenče realizuje. Riječ je o najvećem prekograničnom projektu u oblasti organske poljoprivrede u ovom dijelu Evrope – “Organik bridž”, koji se sprovodi zajedno sa partnerima iz Hrvatske, i o međunarodnom projektu finansiranom iz Višegradskog fonda u kojem pored COPS-a učestvuju i organizacije iz BiH, Moldavije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Izvor: agrosmart.net