Svečano otvaranje Dvanaestih dana organske proizvodnje „Zenica 2018“, koji se juče i danas održavaju u Zenici, upriličeno je danas. 

Na manifestaciji u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH „Organsko FBiH“ svoje proizvode izložilo je 26 proizvođača. Od toga je 16 proizvođača iz Zenice, koja zadnjih godina pokazuje napredak i u ovoj proizvodnji.

Kako su tokom otvaranja sajma istakli Amra Mehmedić, šefica Službe za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica i Sejad Herceg, predsjednik Udruženja “Organsko FBiH”, ovakve manifestacije idealna su prilika za promociju proizvoda i potencijala domaćinstava koja se bave poljoprivredom. Istaknuto je takođe, kako će Gradska uprava Zenica u narednom periodu još snažnije podržavati ovu oblast. U znak zahvalnosti za podršku poljoprivrednim proizvođačima i Udruženju “Organsko FBiH” priznanje “Zlatna korpa organskih proizvoda” dodijeljeno je gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću.

– Ovo je važna stvar za nas proizvođače, ali i za BiH. Mi jesmo mali i često ne možemo odgovoriti kvantitetom, ali sigurno imamo kvalitetne proizvode da se možemo nositi sa svima drugima – kazao je predsjednik Saveza „Organsko FBiH“ Sejad Herceg.

– Organski sektor može da bude budućnost BiH, može doprinijeti stabiliziranju poljoprivredne proizvodnje, ne samo u BiH nego i regionu. BiH ima resurse za ovu poljoprivrednu proizvodnju i datu novu vrijednost proizvodu, možemo da idemo na tržište – kazao je predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg.

Novitet je, kazao je Herceg, što su uveli da što više proizvođača iz sredina u kojima se održavaju ovi sajmovi izlažu svoje proizvode.

– Ove godine imamo 16 izlagača iz Zenice, koji su brendirali svoju proizvodnju. Jako nam je drago što imamo novih proizvođača koji ulaze u ovaj sektor. Mi želimo, kroz ove manifestacije, da poručimo donosiocima odluka da poljoprivredna proizvodnja nema profita i da je trebaju stimulisati i podsticati, jer mi proizvodimo hranu – poručuje Herceg.

Posebno su, kazao je, važni organski proizvođači koji proizvode hranu traženu i na svjetskom tržištu. Na domaćem tržištu svoje proizvode, ipak, prodaju po cijeni proizvoda proizvedenih konvencionalnim metodama.

Naš kupac nema mogućnost da plati više, ali mi ćemo iza 15. oktobra formirati konzorcij organskih proizvođača. Pravimo paletu organskih proizvoda koji će ići za ino-tržište. Ove ćemo godine plasirati proizvode na tržište Rusije i u Dubai. Cilj je da i na taj način pomognemo poljoprivrednicima – najavljuje Herceg.

On se zahvalio gradu Zenici što podržava organsku proizvodnju, kao i proizvođačima koji su pokazali napredak i registrirali svoje obrte.

Herceg je tim povodom dodijelio i priznanja za razvoj poljoprivrednog obrta Mirnesi Helvidi, za doprinos u proizvodnji meda Erminu Deliću i preduzeću „Zlatne kapi“, Nedimu Kadiću i preduzeću “Stap-Milk” za proizvode od mlijeka, te Udruženju pčelara „Pčelica“ iz Nemile i predsjedniku Zejniru Haliloviću.

Organski proizvođači će promociju svojih proizvoda imati u četvrtak u Travniku, na 11. Sajmu zdravlja mladih, a u petak u Bugojnu na Regionalnom sajmu poljoprivrede i eko-turizma.

Predstavljanje proizvoda u ovoj godini završit će u ponedjeljak, 24. septembra, na sajmu u Visokom.

Izvor: Biznis.ba, Fena.ba, Hayat.ba, Zenica.ba