Po podacima Vanjskotrgovinske komore BiH u 2016. je uvezeno voća i povrća u vrijednosti 312 miliona KM, što je gotovo duplo više od izvoza.

7r2a9196

U strukturi uvoza i izvoza dominira voće, a u BiH su u protekloj godini, osim tropskog voća, najviše uvožene jabuke (14 miliona KM), narandže (14 miliona KM), paradajz (14 miliona KM), te limun (12 miliona KM).
Herceg smatra da Bosna i Hercegovina sigurno može povećati poljoprivrednu proizvodnju čime bi uvoz mogao biti smanjen za 30 do 40 posto.

Dodao je da bi za to bila potrebna veća podrška i poticaji države jer u zemljama u regionu i u Evropskoj uniji ti poticaji značajno premašuju ono što dobijaju bh. poljoprivrednici.

“Nesporno je da mi imamo kvalitetne proizvode, resurse i mogućnosti da razvijamo poljoprivrednu, a posebno organsku proizvodnju koju bismo plasirali na domaće tržište”, rekao je Herceg.

Istakao je da je u Bosni i Hercegovini trenutno više od 60 posto oranica neobrađeno, a da je posljednjih godina prisutan trend da je sve manje obrađenih i zasađenih površina.
Herceg tvrdi da bi bolje bilo da se te površine obrađuju i da se na njima proizvodi pa makar i bez profita zarad usavršavanja bh. poljoprivrednih proizvođača.

Smatra da je bh. poljoprivreda i konkurentnost domaćih poljoprivrednika u stalnom opadanju zbog čega je neophodno raditi na edukaciji proizvođača.
Herceg je kazao da država mora više podržati poljoprivredu jer je iz medijskih izvještaja i statistika evidentno da Bosna i Hercegovina od dozvole za izvoz bh. proizvoda životinjskog porijekla nije imala nikakve koristi.

Izvor: www.klix.ba