U organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije BiH (ORGANSKO FBiH) danas je u Bugojnu počeo Sajam poljoprivrede, organske proizvodnje i eko turizma. Sajam je otvorio načelnik Hasan Ajkunić, zahvalivši članovima Organizacionog odbora što su u Bugojnu, koje nakon nedavnog terorističkog napada proživljava teške dane, organizirali jednu ovakvu manifestaciju.

On je najavio mogućnost organiziranja međunarodnog sajma poljoprivrede, organske proizvodnje i eko turizma 2011., uz značajniju podršku Općine Bugojno u tom projektu. U ime Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede SBK-a obratila se Imelda Šormaz, sa željom da bugojanski sajam, prvi ove vrste u gradu, preraste u tradiciju. Naglasila je da poljoprivredna i proizvodnja organske hrane predstavljaju važan segment u budućem razvoju tog kantona, i općenito BiH.

Sajam su posjetili i predstavnici Federalnog zavoda za poljoprivredu, Ministarstva izbjeglih i raseljenih FBiH, Zavoda za agropedologiju FBiH i Zadružnog saveza FBiH. Na štandovima koji su postavljeni u Ulici Zlatnih ljiljana svoje proizvode predstavilo je više od trideset organskih proizvođača iz Goražda, Bosanske Krupe, Sarajeva, Bihaća, Novog Travnika, Bugojna, Gračanice, Travnika, Donjeg Vakufa, Visokog, Zenice i drugih gradova.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera a trajat će i sutra, kada se očekuje još veći broj izlagača, a s obzirom da je petak pijačni dan u Bugojnu, i veći broj posjetilaca. Pokrovitelji Sajma su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih, Zadružni savez Federacije BiH, Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrde SBK-a i Općina Bugojno.

(TIP/FENA)

 

INFORMACIJE: www.tip.ba

__________________________________________________________________________