U Novom Travniku se danas završava 11. Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline 2017.” Na sajmu je učestvovalo više od 60 izlagača, kako domaćih tako i gostiju iz Srbije, Hrvatske i Makedonije.

 

– Nekada davno smo krenuli iz Novog Travnika, još 2007. godine, i održali smo se, što je jako važno, te je Novi Travnik ponovo postao centar okupljanja organskih proizvođača, poručio je Sejad Herceg, predsjednik Saveza “Organsko Federacije BiH”.

Na dvodnevnoj manifestaciji “Dani maline 2017.” su uručena i posebna priznanja. Priznanje za doprinos promoviranju kulturno-historijskog naslijeđa općine Novi Travnik dobio je prof. Enver Veletovac iz Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Novi Travnik. Za doprinos promociji turističke ponude općine i afirmaciju žena nagrađena je prim. dr. Ankica Kolar-Jurčević iz Udruge žena “Kraljica Katarina Kosača”, a priznanje za uspješnog poljoprivrednog proizvođača došlo je u ruke Agana Skopljaka.

Iako su bili najavljivani protesti proizvođača maline zbog nezadovoljstva ponuđenom otkupnom cijenom, to se nije desilo, nego je samo održan sastanak na kojem su doneseni neki zaključci o formiranju cijene malina, te o načinu na koji država može pomoći proizvođačima.

– Mi samo hoćemo bolju cijenu za naše proizvode, te da se odnos vlasti prema nama promijeni u smislu davanja poticaja, kazao je Edin Mameledžija, predsjednik asocijacije “Zajedno za bh. malinu”.

U okviru sajma su održani okrugli sto “Stanje i perspektive proizvodnje i plasmana maline u BiH” i konferencija “Uticaj primjene zakona i podzakonskih akata na certifikaciju organske proizvodnje”.