Dani organske proizvodnje, 11. po redu, otvoreni su u Visokom, a proizvode je predstavio 31 visočki poljoprivrednik, od čega njih 16 koji su se opredijelili za organsku proizvodnju, te 15 poljoprivrednih proizvođača. Med, proizvodi od meda, voće, povrće i rukotvorine samo su neki od ponuđenih proizvoda. Organizator je kao i ranijih godina Savez udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine.

Capture

Predsjednik tog Saveza Sejad Herceg na otvaranju je kazao da su izložbeno-prodajni sajmovi kao što je ovaj visočki, tradicionalni, dobra prilika za predstavljanje domaće poljoprivrede.

Najavio je da će Savez nastaviti, na ovaj i slične načine, promovirati organsku proizvodnju i organske proizvođače.

– To je naša budućnost, a imamo se čime pohvaliti na svakom tržištu, poručio je Herceg.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić i visočki poljoprivrednik, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg sajma Vladimir Ferzanović zahvalili su Savezu što je i ove godine uvrstio Visoko u mrežu manifestacija predstavljanja organske proizvodnje.

Babić je naglasila kvalitet visočkih proizvođača ističući da Općina davanjem pokroviteljstva ovoj manifestaciji svake godine govori koliko je opredijeljena da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Na otvaranju su dodijeljene zahvalnice proizvođačima koji su svojim angažmanom doprinijeli promociji poljoprivredne proizvodnje u Visokom. Zahvalnicu su dobili, pored ostalih, i štićenici Dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama Dobrinje-Visoko koji izlažu svoje rukotvorine.

Sajam organske proizvodnje će, kako je istakao Herceg, danas biti otvoren u Zenici, gdje se očekuje oko 30 izlagača.

– Savez nastavlja svoje aktivnosti na podršci organskoj proizvodnji, te će se u četvrtak Sajam zdravlja mladih održati u Travniku, dok će se u petak u Bugojnu održati Sajam Zlatna Jesen, istakao je Herceg.

 

Izvor:www.oslobodjenje.ba; www.visocka.ba