Deseti  regionalni sajam poljoprivrede i eko turizma “Zlatna jesen Bugojno” održan je danas u Bugojnu, u organizaciji općine Bugojno i Asocijacije organskih proizvođača SBK/KSB. Svoje poljoprivredne proizvode i rukotvorine izložilo je 21 proizvođač sa prostore cijele BiH, a veliki broj njih došao je iz gradova Gornjovrbaske regije.

Organska proizvodnja može biti dobar pokretač razvoja i održivosti seoske zajednice. Takozvana ruralna ekonomija obuhvata mnogo širi pojam od primarne proizvodnje uključujući poljoprivredne proizvode, gastronomsku ponudu, turističke odlike i udruživanje farmera. Danas se sve veći značaj pridaje zdravom proizvodu, kojeg turisti rado kupuju pod “organski”.

O organizovanju i uzajamnom djelovanju koje ima veći potencijal  pri otvorenju ovog događaja govorio je i Sejad Herceg, predsjednik ORGANSKO FBiH.

“Udruženje nastavlja promotivne aktivnosti naših poljoprivrednika. Uz podršku gradova i općina  u kojima se organizuju događaji ovog tipa, naši poljoprivrednici besplatno izlažu i prodaju svoje proizvode već 15 godina”,istakao je Herceg. Dodaje da organizacije i postoje da bi pomogle proizvođačima, a ne da im naplaćuju učešće na sajmovima.

U ime organizatora obratili su se Sejad Herceg , predsjednik Udruženja Organsko FBiH, i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

Prilog mozete pogledat na sljedecm linku:

https://www.facebook.com/watch/?v=494353698567604

 

 

 

 

Izvor: Bug.ba